lördag 5 augusti 2017

Ginnalalönn

Citat från Allt om Trädgårds forum:

"Nu är det dags för ett träd jag alltid brukar rekommendera när folk vill ha trädtips. Ginnalalönn, Acer tataricum ssp ginnala. Tålig, snabbväxande och vacker året runt. Perfekt!
Ginnalalönnen är härdig till i varje fall zon 5 och kan med tiden bli uppemot 10 meter. Jag kollade nyss på en ginnalalönn hos Anna NV Uppsala som är närmare 30 år (lönnen alltså) och den är ca 6 meter, men jorden är dålig just där.
Själv har jag tre ginnalalönnar, varav en fanns sen tidigare. Den såg rätt ynklig ut men i våras la jag ett lager hästgödsel under den och det i kombination med allt regnande gjorde att trädet sköt meterlånga årsskott! Det skadar förstås inte om man gräver en rejäl grop åt sin ginnalalönn och blandar upp den befintliga jorden med en massa kompost och dynga, men uppenbarligen klarar ginnalalönnar rätt dålig jord med. Fast torr sandjord är nog för tufft skulle jag tippa.
Växtsättet är rätt spretigt men det går att stamma upp och frisera lite om man vill. Stammarna och grenarna har en ljusbrun färg som gör att trädet ser fint ut även avlövat. Bladen är flikiga och kan få jättehäftiga höstfärger, men det där är individuellt – vissa ginnalalönnar blir bara mesgula medan andra blir intensvit röda. En annan trevlig sak är de klarröda näsorna som gör sig mycket bra mot de friskt gröna bladen."
Källa:
http://www.alltomtradgard.se/topic/dagens-trad-ginnalalonn-112872/

Zetas:

Snabbväxande litet flerstammigt buskträd som kan bli upp till 5–7 meter högt. Upprätt, oregelbundet utseende med rundad krona och gracilt grenverk. Äldre exemplar får elegant knotiga stammar.Treflikade, mörkgröna blad som får brinnande höstfärger i gult och rött. Små gula blommor i maj som följs av frukterna, lönnäsor, vilka färgas röda under sensommaren. En frisk och härdig växt med E-plantstatus.Fin som solitär, klippt eller friväxande häck.
https://www.zetas.se/tradgardsvaxter/trad-buskar/ginnalalonn.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar