söndag 16 september 2018

Höstsilverax oktober 2017

Det är knappt att det rödbladiga höstsilveraxet hinner slå ut innan vintern, .
fredag‎ den ‎13‎ ‎oktober‎ ‎2017 11:00

lördag 15 september 2018

Marktäckare

Är det inte fascinerande att marktäckarna täcker marken så snyggt och inte växter över sig själv? Måste finnas en avancerad kommunikation i systemet.Bilden visar en kryptimjan (samt nejlika)
fredag‎ den ‎14‎ ‎september‎ ‎2018 13:11

onsdag 12 september 2018

Provodlingsrosorna som stod på landet

2011 anmälde jag mig som provrosodlare. Man fick ett gäng rosor mot att man rapporterade hur de uppförde sig under ett par år (ganska mycket rapporterande var det)
Sex stycken av provodlingsrosorna fick jag för att odla i zoon 2 på landet. Det var tre st Yellow Brick Road och röda hemliga kodade "P21" . Senare fick vi veta att det hette Capricia Renaissance.

Dock har rosorna  blivit för dåligt vattnade på landet, så efter provodlingen var slut har alla rosorna flyttats hem utom en.
Syrran har fått en Capricia Renaissance.. En Capricia Renaissance står kvar på landet och en står nog någonstans hemma.

Tror att detta är en Yellow Brick Road som kommit med en extra blomning i september.

Gräs från Vera

I lördags kom Vera och Arne förbi med ett älggräs och ett annat högt gräs (tuvtåtel? tuvrör?) Edit: elefantgräs skulle det vara. Stort djur iallafall :-)
Delade det "andra gräset i tre delar.
söndag‎ den ‎9‎ ‎september‎ ‎2018 17:16

På dammstranden (svårt att se, men är i mitten på bilden)

Elefantgräset och det andra gräset framför



måndag 10 september 2018

Bocktörne/ Goji

Köpte bocktörne/goji, Lycium barbarum ’New Big’, i september 2017 från Wedrowski. Den har fört en tynande tillvaro i slänten. Regelbundet kaläten. Tror det är rådjuren. Nu mår den bättre på ett nytt ställe. Lever men har inte vuxit.
tisdag‎ den ‎11‎ ‎september‎ ‎2018 12:11
20/9-2018:  Den såg lidande ut för ett par dagar sedan. Planterade om den och gav den mer mull. Rötterna var ynkliga. Nu ser den ännu mer lidande ut och slokar betänkligt.
6/8-2019: Trodde den "gått ut" men häromdagen såg jag en pinne som jag tagit för nattljus om det inte vore för att namnlappen satt intill! Kul!

tisdag 4 september 2018

Trädgårdsgrunningar 2018-09-04

Börjar få platsbrist för växterna. Funderar på att terrassera mer av slänten. Vill inte odla för långt från huset för att underlätta vattning.

Beslut

Fylla upp med mer jord nedanför slänten för att minska dess branthet och få bort de pölar som bildas då det regnar.

Jordgubbar o parksmultron

Hitta jordgubbsplantorna bland alla parksmultron och sätta dem för sig och gynna dem. Parksmultrona är jättefint och jättegott men ger dålig skörd. jordgubbarna är större, saftigare och syrligare och ger mer bär per planta.
Parksmultron flyttas bort från de bästa odlingsområdena i förmån för köksodlingar.

Mullbärsträdet får bli vårdträd  och sätts ca 7 meter från huset nära dammen. Då kommer det inte ta bort all sol från uteplatsen

Södra kortsidan av huset

Här flyttades buskar mot gränsen i våras. De har klarat sig rätt bra trots att de var lite väl stora och ttorkan och värmen. risigast är Deutzian som har torra grenar med lite grönt ytterst. Vet inte om jag ska klippa ner den eller låta den vara.
Här står två rosor illa. De ska flyttas i samband med att marken terraseras.