fredag 25 oktober 2013

Vattenfallsbygge/ Bäckbygge

Vattenfallsbygge/ Bäckbygge

Då man gör en konstgjord bäck med underlag av dammduk (presenning skulle ev funka) står man inför problemet att dölja den trista duken utan att vattnet gömmer sig mellan stenar.
Spontant vill man då hindra vattnet att komma ner mellan stenarna med tex fog-skum.
 

Jag säger: Strunta i att köpa någon form av skum/tätning!

Det är enklare  och bättre att lösa det enligt nedan:
Bättre för att du kan få så hög vatten-nivå du vill i bäcken.
 
Översta bilden visar schematiskt hur man kan skarva bäckens dammduk. Lim behövs ej. Viktigt att man tänker sig för så att undre dammdukens högsta punkt är högre än minibassängen. Överallt.
Det är inte så lätt i verkligheten eftersom undre dammduken inte syns där det är överlappning och man glömmer lätt var den slutar.
 
 

  1. Gräv en ganska djup fåra. Djupare än du tror behövs.
    Detta är en bra strategi för att slippa problem med vattenflykt åt sidorna. Gör den gärna bred också.
  2. Terrasera botten på fåran hela vägen från övre till undre damm (minns inte riktigt om det är bäst att jobba nerifrån eller uppifrån). Viktigt att ytorna blir hyfsat  vågräta och lodräta.  
  3. Lägg på dammduk. Det går bra att skarva genom överlappning, utan limning, men man får tänka sig för. 
  4. Vid varje lodrät vägg: Stapla stenar på varandra till nästa nivå och lite högre.  Stadigt. Mura inte med murbruk eller annat om du kan undvika det eftersom murbruk spricker. Man kan dock mura ihop enstaka stenar.
  5. På toppen: lägg en bit dammduk  (orange i bilden) ovanpå grundduken och låt den sträcka sig ut över översta stenarna på muren.
  6. Lägg stenar ovanpå "dukbiten" för att skyla den och hålla den på plats. Här måste alltså muren vara så gjord att det går att lägga sten ovanpå utan att de trillar av. Och helst ska duk och översta stenen ha ett litet överhäng så att vattnet får ett snyggt fall.
    Det gör inget om det inte blir tätt. Det vatten som smiter under duken blir inte så mycket och det kommer inte rinna ut, utanför bäcken.
  7. Voila!
Det finns en tät variant som jag själv gjort där jag byggt "vattenstoppet" mot ett stort veck av botten-duken. Men den lösningen är inte lika enkel och inte lika bra.
(Håller kvar vattnet i övre bäckdelar efter man slagit av vattenfallet, vilket ger sörjiga pölar)
 
Nedan är en bild på bäcken fast den syns knappt eftersom den har vuxit igen .
Den stora gräsruggen står mitt i utloppet. (Mamma vill ha gräset kvar)
Ska återkomma med bättre bilder.
 

1 kommentar:

  1. Obs: för bäckens SIDOR gäller samma "lagar" som dammens strandkanter: Alltså en grund hylla straxt under vattennivån för att kunna stapla stenar och dölja den dammduk som sticker upp.
    Kanske borde rita in det också

    SvaraRadera